Automatyzm w produkcji napojów

W procesie filtracji płynów można spotkać ograniczenia filtracji ze strony jakości płynów, jego odczynników składu biochemicznego jak i na problemy związane z niepożądanym smakiem i zapachem. Na gruncie tej myśli rozwinęła się w technologii produkcji napojów i uzdatniania wody dla końcowego konsumenta technologia zastosowania węgla pylistego. Końcowy konsument może dostać produkt o walorach smakowych, używając do tego powyższej technologii.

Przemysłowe zastosowanie węgla pylistego

automatyczne dozowanie węgla pylistegoDomowe zastosowanie węgla pylistego ogranicza się głównie do produkcji domowych alkoholi. Węgiel pylisty ma właściwość usuwania smaku pleśni, smaków korkowych i innych niepożądanych smaków po obróbce alkoholu. W tym przypadku dozowanie węgla pylistego może odbywać się na drodze manualnej. W przemyśle, możemy spotkać się z zastosowaniem węgla pylistego przy filtracji, uzdatnianiu wody, gdzie węgiel pylisty zwiększa obecność odczynników aktywnych, a także pozbywa się niepożądanych smaków. W przypadku przemysłowego zastosowania węgla pyłowego mamy do czynienia z możliwością zainstalowania aparatury umożliwiającej automatyczne dozowanie węgla pylistego. Jest to nieocenione rozwiązanie dla firm, ceniących sobie sterylność produkcji danego napoju. Cały proces dozowania węgla pylistego zachodzi w zamkniętym obiegu, a produkt będący po procesie klarowania dostajemy w formie końcowej, nie wymagającej dalszej obróbki usuwającej pozostałości stosowania produktu.

Duży przemysł związany z produkcją napojów powinien czerpać z funkcji automatycznego dozowania węgla pylistego. Wymaga tego zarówno idea sterylności produkcji, przewidującej jak najrzadsze otwieranie niegotowego produktu, jak i idea najmniej ingerującego rodzaju filtracji chemicznej, z użyciem naturalnego środka filtrującego.