Odzież gastronomiczna niezbędna w lokalach gastronomicznych

odzież gastronomiczna

W każdym miejscu, gdzie mamy dostęp z żywnością niezbędne jest odpowiednie ubranie ochronne. W tym przypadku zaistnienie tej potrzeby jest odzwierciedlenie w przepisach bezpieczeństwa i higieny pracy oraz w przepisach dotyczących dbałości o dobro ludzkie, czyli uniknięcie zatruć i żywności o złej jakości.

Odzież gastronomiczna z reklamą

odzież gastronomicznaChodzi dokładnie o zasady ustalane w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Ubranie dla osób pracujących powinno być bardzo dobrze przemyślane podobnie, jak odzież medyczna, która charakteryzuje się podobnymi konstrukcjami. Widząc kucharza widzimy osobę ubraną w białe ubranie robocze. Dlaczego białe? Ponieważ wskazuje nam ono czystość ubrania, a wiadomo, że powinno być idealnie czyste oraz sterylne. Dziś jednak odzież gastronomiczna nieco odbiega od norm. Może ona być bardziej kolorowa. Szczególnie dotyczy to sie fartuszków. Bardzo popularne są te, które są sponsorowane przez firmy produkujące żywność. Kucharze dostają je za darmo w zamian za reklamę. Odzież ochronna w kuchni powinna być jednak bardzo dobrze uszyta. Materiał musi być gruby po to, aby zminimalizować ryzyko poparzeń tułowia. To samo tyczy się ochrony nóg. Buty robocze dla kucharzy również są podobne, jak obuwie medyczne. Są to tradycyjne klapki z drewnianą lub gumową podeszwą. Nie wyklucza się również białego obuwia sportowego, które jest także chętnie ubierane przez osób zajmujących się gastronomią. Przede wszystkim jest bardzo wygodne i bezpieczne. Jak widać, odzież robocza dla kucharzy może przyjmować równe formy. Nowości na rynku odzieżowym jest bardzo dużo.

Przykładem może być odzież antyelektrostatyczna. Każda osoba, która pracuje w kontakcie z żywnością musi nosić odzież ochronną. W tym zakresie wymienić można specjalne czapki na głowę, fartuchy, kaftany oraz obuwie.